Wat is holistische therapie?

Gepubliceerd op 30 december 2020 om 15:46
Wat is holistische therapie?

Lieve liefdesbrigadier,

Als ik anderen vertel dat ik werkzaam ben als holistisch therapeut krijg ik als reactie regelmatig vragende gezichten. En dat begrijp ik wel, want toen ik de term voor het eerst hoorde wist ik ook niet precies wat dit inhield ;-) Daarom leg ik het je graag uit.  

Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holos’, wat ‘geheel, allesomvattend’ betekent. Bij holisme wordt ervan uitgegaan dat alles met elkaar in verbinding staat en zo kijk ik ook naar jou als mens: jij bent één geheel, lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Sterker nog, als holistisch therapeut ga ik ervan uit dat jij naast een fysiek lichaam ook een mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel lichaam hebt. Bij een gezond en evenwichtig mens zijn deze lichamen, ook wel holistische niveaus genoemd, met elkaar in balans.

Helaas doen we gedurende ons leven allerlei ervaringen op die bij slechte verwerking zorgen voor een disbalans in ons systeem, wat zich kan uiten in klachten op een van de niveaus. Zo kunnen we last krijgen van fysieke klachten, mentale stress, emotionele spanningen, voelen we ons moe en futloos of missen we een gevoel van zingeving in ons leven. Er wordt vaak geloofd dat deze klachten op zichzelf staan, totdat er een holistische blik op wordt geworpen. Dan ontdek je dat deze klachten met elkaar in verbinding staan en dat het (gelukkig!) mogelijk is om de disbalans in jouw systeem weer recht te trekken.

Als holistisch therapeut kijk ik dus verder dan de symptomen en behandel de dieperliggende oorzaak van jouw klacht. Laat ik je een voorbeeld geven om het te verduidelijken.

Stel je eens voor dat je al langere tijd last hebt van schouderklachten. Je wilt van je klachten af en meld je aan voor een holistische behandeling in mijn praktijk. Tijdens ons intakegesprek zal ik kijken wat er bij jou speelt op de bovengenoemde 5 niveaus. Op fysiek niveau kijk ik zoal naar de duur en exacte locatie van de klachten (zo heeft bijv. pijn in je schouderbladen een andere oorzaak dan pijn in je schouders). Schouders staan symbool voor de geborgenheid van je innerlijk kind, gedragen door je krachtige, bewuste volwassen ik. Door te kijken naar hieraan gerelateerde overtuigingen, zoals je mate van zelfvertrouwen en in hoeverre je jouw eigen ruimte inneemt, onderzoek ik wat er bij jou speelt op mentaal niveau. Op emotioneel niveau vraag ik je wat er spreekwoordelijk gezien op je schouders drukt: Welke last (van anderen) ligt er op jouw schouders? Welke onverwerkte emoties draag jij op je schouders? Op energetisch niveau kijk ik naar de vlakken in jouw leven waarop je energie verliest en waar je meer energie nodig hebt. Leunt iemand uit jouw omgeving op jouw schouders? Zorg je constant voor anderen en vergeet je daarbij jezelf? Tot slot kijk ik op spiritueel niveau naar de dieperliggende oorzaak van je klachten: Wat voor persoon ben jij? Wat is jouw levensverhaal? Welk (wereld)leed draag jij op je schouders?

Het komt overigens vaak voor dat een cliënt zich aanmeldt met mentale of emotionele klachten en er tijdens de behandeling achterkomt dat die schouderpijn van de laatste weken hiermee te maken heeft. Je hoeft je dus bij je aanmelding niet bewust te zijn van wat er bij jou speelt op alle niveaus; dat gaan we tijdens de behandeling samen ontdekken.

De holistische aanpak leert je om met volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu, echt contact te maken met je gevoelens en te luisteren naar de signalen van je lichaam, je intuïtie. Je transformeert gedachten- en gedragspatronen van belemmerend naar bekrachtigend en onverwerkte emoties worden losgelaten, zodat je écht gaat staan voor wie je bent en je vol zelfvertrouwen jouw eigen pad bewandelt. Tijdens de behandeling maak ik gebruik van diverse methodieken die aansluiten bij jouw hulpvraag, zoals intuïtieve coaching, cognitieve gedragstherapie, innerlijk kind werk, visualisatie/meditatie, affirmaties, systemisch werk, loslaattechnieken en reiki.

Uiteindelijk ontdek je wat holistische therapie voor jou kan doen als je het ervaart, al hoop ik je met deze brief meer inzicht te hebben gegeven in wat je tijdens een holistische behandeling kan verwachten. 

Ben je intussen nieuwsgierig geworden naar hoe ik jou kan helpen? Stuur me een berichtje en dan spreken we elkaar gauw :-) 

In liefde,

Yasmin


Reactie plaatsen

Reacties

severinus vosman
3 jaar geleden

Bedankt voor de enorme uit een zetting van deze weer gave.
IK zou graag op nieuw meer informatie hier over willen ontvangen, door een persoonlijk gesprek